Om Holger Pedersen

 

Forside
Artikler

 

HOLGER PEDERSEN var egentlig ikke billedskærer, men maskinarbejder. Han blev født i 1911 i Næstved, og blev 77 år gammel. Holger Pedersen havde imidlertid gennem mere end 45 år brugt en meget stor del af sin fritid til at lære sig selv op i træskærerarbejdets ædle kunst, og han har lagt kniv til et meget stort antal billedskærerarbejder, hvoraf en del tidligere er blevet vist på Næstved Museum samt en udstilling i forbindelse med Næstved's 850-års jubilæum.

Holger Pedersen's hovedværk er Jesus med de 12 apostle, der er skåret som kopier af Thorvaldsens skulpturer i Vor Frue Kirke, Københavns Domkirke.

Derudover har Holger Pedersen i sit træskærerarbejde fastholdt flere arbejdssituationer og dagligdagssituationer lige fra "Støberiarbejderne" til den uundværlige "Øl-mand" og fra "Manden på besøg hos lægen" til "Manden på lokum".

Holger Pedersen har ligeledes udskåret en række lokalkendte og landskendte personer. Holger Pedersen videreførte med sit billedskærerarbejde en århundredgammel håndværkstradition,  og fastholdt den rige billedskærerkunst, der har hersket i Sydsjælland.

Bortset fra en kortere årrække efter krigen - hvor han levede af at skære figurer - var han det meste af livet ansat som maskinarbejder på papirfabrikken Magle Mølle i Næstved. Næsten al fritid blev brugt på at skære figurer. Han sad i timevis efter en lang arbejdsdag foran køkkenvinduet og skar sine figurer. Med piben i munden og sit skarpe blik gjorde han, som han sagde: "Jeg fjerner bare det, der er for meget. Der er noget indeni i enhver træklods". Kendetegnet på Holger Pedersen's værker var hans HP-logo, der ses øverst på hjemmesiden.

HP i sin "storhedstid". Billedet er formentlig fra 1960'erne.

Holger Pedersen nød også at slappe af foran fjernsynet. Specielt humor og komedie var hans store interesse. Også en klassisk koncert var god - han fjernede dog ofte lyden, da han var mere interesseret i en enkelte mennesketyper.

HP i moden alder og stadig aktiv.

Havearbejde var også en af hans store interesser. Da han selv boede i lejlighed, blev det dog "kun" til nyttehave samt et mangeårigt haveanlægsarbejde for et familiemedlem. Når Holger Pedersen anlagde haver kunne han se ud i fremtiden, og vidste præcis, hvordan det hele ville tage sig ud efter årtier, når alt var vokset til. Hans helt store projekt kan stadig ses i form af  "en åben have" lidt uden for Næstved.

 

MEN Holger Pedersen's liv VAR billedskærerarbejdet, og vi håber du vil tage en rundtur på denne hjemmeside og læse om ham og se mange af hans fantastiske arbejder.

horizontal rule